30 dni za brezplačno vračilo
oglejte si podrobnosti
Brezplačna dostava
oglejte si podrobnosti

Vodnik kako skrbeti za čevlje - pravilna nega in impregnacija obutve

Tehnično stanje obutve je odvisno predvsem od ustrezne nege, ki si jo je treba zapomniti v fazi nakupa. Pomembno je, da so čevlji impregnirani pred prvo uporabo. V ta namen je dovolj, da vsak čevelj enakomerno premažemo s plastjo impregnacije za čevlje, ki je ustrezno prilagojena vrsti usnja. Pred njeno uporabo pa se prepričajte tudi, da obutev ni mokra ali vlažna. Po nanosu prve plasti impregnacije počakajte nekaj časa, da jo koža vpije - šele nato lahko postopek ponovite.

 

Redna impregnacija obutve

 

Ne pozabite redno ponavljati impregnacije - še posebej po vsakem mokrem čiščenju čevljev. Izogibajte se tudi poliranju vlažnih čevljev ali pretiranemu pršenju sredstev - vzdrževalne dejavnosti je priporočljivo izvajati, ko so čevlji popolnoma suhi.

Sčasoma se zaradi mehanske obrabe čevljev in vpliva vremenskih razmer učinkovitost impregnacije zmanjša. To je naraven postopek, ki vodi do zmanjšanja kakovosti obutve in njene obstojnosti. Vendar si je treba zapomniti, da boste izbrali najkakovostnejša impregnacijska sredstva, katerih redna uporaba bo vašim najljubšim čevljem dolgo ohranila prvotni videz in lastnosti.

Pripomočki za čiščenje čevljev naj vsebujejo pravilno izbrane maščobne snovi in ​​olja, ki bodo v kombinaciji z ustreznimi barvili učinkovito osvežila čevlje. Katero tehniko čiščenja in nege čevljev izbrati in katere pripravke je treba uporabiti, je odvisno od vrste usnja, iz katerega je obutev izdelana.

 

Vrste usnja, ki se uporabljajo v proizvodnji obutve

 

Za proizvodnjo usnjene obutve se najpogosteje uporabljajo kože živali, kot so: govedo, ovce ali koze. Usnje je eden najstarejših materialov, ki se uporabljajo v proizvodnji obutve. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti, kot so: zračnost, prepustnost vodne pare, nabiranje vlage, vzdržljivost, raztegljivost in vrnitev v prvotno obliko, je danes eden izmed najbolj priljubljenih in najbolj cenjenih materialov v obutvi.

Usnje je zelo prilagodljiv material, zato so v preteklih letih razvili različne tehnike strojenja in premazovanja.

Kot rezultat, trenutno obstaja vsaj ducat njegovih vrst.

 

Nega in čiščenje zrnatega (gladkega) usnja

 

Zrnato usnje je obdelano iz njegovega zunanjega dela, tj. gladke strani. Tekstura gladkega usnja je lahko ne le popolnoma gladka, temveč tudi zrnata, strukturirana, sijajna ali mat.

Hkrati si je potrebno zapomniti, da zrnato usnje ni material, ki je dovolj odporen na zunanje dejavnike - je lahko prepustno za vodo. Iz tega razloga je treba za obutev izdelano iz njega redno skrbeti, s čimer se poveča na primer odpornost na pronicanje. Čiščenje usnjenih čevljev je razmeroma enostaven postopek, vendar ga ne pozabite redno izvajati.

V deževnem vremenu se tudi usnjeni podplati hitreje obrabijo. Namočene čevlje je potrebno najprej temeljito posušiti. Po sušenju je potrebno čevlje impregnirati in nato njihov zgornji sloj prekriti z ustrezno pasto za nego čevljev. Da bodo mokri čevlji ohranili prvotno obliko, vanje ne pozabite vstaviti čevljarskih kopit.

Eden najpomembnejših elementov spretne nege obutve je barve za obutev v ustreznem odtenku. Hkrati ne pozabite temeljito spolirati čevljev po nanosu, tako bodo čisti in sijoči.

 

Kako očistiti nubuk? Čiščenje in impregnacija semiš in nubuk čevljev?

 

Usnje iz nubuka in velurja je polirano ali gladko usnje. Pri nubuku so za zunanjo stran značilna kratka, nežna, žametna vlakna, ki spominjajo na teksturo kože breskve. Velur usnje pa ima na notranji strani enojna mehka in elastična vlakna. Pogosto ga poimenujejo "semiš". Za čiščenje semiš čevljev predlagamo nakup posebnih ščetk iz gume ali ščetin in mehke žice, ki popolnoma očistijo in preprečujejo usedanje umazanije. Impregnacija usnja je prav tako pomembna kot čiščenje čevljev iz nubuka in semiša. V naši trgovini lahko kupite številne tipične negovalne paste za semiš, pa tudi impregnacijo obutve, vključno s takimi, ki ščitijo pred pronicanjem vode.

 

Čiščenje in nega lakiranega usnja

 

Lakirano usnje je sintetični material, ki ima poseben lakirni premaz. Njegove modele pogosto odlikujejo zanimivo vtiskovanje in teksture. Na primer, obstajajo čevlji iz gladkega lakiranega usnja, pa tudi reliefni, nagubani ali z elegantnim kovinskim sijajem.

Pri tej vrsti usnja so zelo pomembni visokokakovostni negovalni izdelki, ki zagotavljajo ustrezno fleksibilnost obutve. Lakirane čevlje je potrebno čistiti z vlažno krpo. Strokovnjaki praviloma odsvetujejo impregnacijo lakiranih čevljev, saj bi to lahko zmanjšalo učinek sijaja. Za nego lakiranega usnja so priporočljive posebne kreme in krpe iz flanela.

 

Kože Nappa in Brush

 

Kože Nappa in Brush odlikuje dejstvo, da so obdelane od zunaj. V procesu njihove izdelave se uporablja tehnika ščetkanja, ki daje čudovit sijajni učinek na površini čevlja. Kože Nappa in Brush so gladke in izjemno mehke. Zaradi občutljive strukture zahtevajo posebno nego. Čiščenje te vrste obutve je potrebno opraviti z enakimi tehnikami kot gladke usnjene čevlje z uporabo ustreznih impregnacijskih izdelkov.

 

Sintetični materiali

 

Sintetične zunanje tkanine so narejene iz sintetičnih materialov, ki posnemajo naravno usnje ali ustvarjajo popolnoma nove in domiselne teksture. V primeru nege in čiščenja čevljev iz sintetičnih materialov laki iz naravnega usnja ne bodo izpolnili svoje vloge. Najenostavnejša tehnika nege sintetičnega usnja je mehka, vlažna gobica z malo blage čistilne tekočine.

 

Tekstilni materiali

 

Tekstilni materiali so tekstil, ki se vedno bolj uporablja ne le za izdelavo oblačil, temveč tudi obutve. V praksi se med drugim uporabljajo za izdelavo poletnih čevljev, obutve za dom, vse pogosteje pa tudi večernih modelov.

Tovrstno obutev je potrebno vedno suho krtačiti in skrbeti za uporabo ustreznih razpršil za material. Še posebej učinkovita so na primer sredstva s peno, ki popolnoma očistijo in poživijo barve.

Pomembno: Obutve iz tekstilnih materialov ni dovoljeno prati. Poleg tega tudi ni primerna za deževno vreme.

 

Po sezuvanju je potrebno vanje vstaviti čevljarska kopita, da se prepreči deformacija, medtem ko je pri obuvanju potrebno, da posežete po žlici za čevlje.