100 dni za brezplačno vračilo
oglejte si podrobnosti
Brezplačna dostava
oglejte si podrobnosti
Razvrsti
Cena
Velikost
Ponudba
Znamka
Barva
Vrsta zapenjanja
Širina čevlja
Izdelki: 51
Prikaži identifikator verzije

Košarkarski copati: udobje in varnost med igro

Vsak šport ima svojo obutev in košarka pri tem ni nobena izjema. Izbira je lahko težavna, saj naj bi bili košarkarski copati lahkotni, zračni in prožni, a hkrati tudi robustni, trpežni in močni. Obstaja pa nekaj napotkov, ki jih moramo upoštevati pri izbiri. Pozorni bodite na material, saj želite, da obutev »diha« in se stopalo čim manj poti. Copati za košarko so večinoma višji (najbolj pogosto sežejo do sredine gležnja) z namenom, da stabilizirajo in zaščitijo gleženj, kar je pri dinamičnih in hitrih gibih košarke ključnega pomena. Pri nakupu bodite pozorni predvsem na to, da vam copat daje stabilnost, dobro oporo, blaži udarce, kar pripomore k vaši varnosti. Prav tako pomembno pa je tudi, da so copati udobni. Nujno je, da izberete pravo velikost. Gotovo si ne želite žuljev in vraščenih nohtov, ki nastanejo, ker so vaši copati premajhni. Premajhni ali pretesni čevlji nogo stisnejo in jo lahko celo deformirajo. Preveliki pa lahko privedejo do nezgod.

Moški košarkarski copati – univerzalni športni copati

Košarka je res dinamičen šport, ki se lahko igra v dvorani in na zunanjih igriščih. Lahko jo igrate v klubih, marsikje pa je tudi priljubljen rekreacijski šport med prijatelji. Ste tudi vi ljubitelj košarke? Na eobutev.si boste našli vse različice za igranje tega priljubljenega ekipnega športa. Pred nakupom si odgovorite na naslednji vprašanji. Se s košarko ukvarjate rekreativno ali se je lotevate profesionalno? Igrate v zaprtih prostorih ali na prostem? In temu prilagodite nakup. Tako kot to velja za vse vrste športne obutve, se morajo tudi copati za igranje košarke popolnoma prilegati nogi in hitro prilagajati gibanju stopal. Omogočati morajo dober oprijem, hitre »štarte« in nenadne spremembe smeri, pa tudi stabilnost koraka. Pomembno je tudi, da moški košarkarski copati stopalom in gležnjem nudijo čim več opore in preprečijo nekatere najbolj pogoste poškodbe. Preden obujete vaše, preverite, ali morda niso že preveč obrabljeni. Če so, vam ne bodo nudile pravega ravnotežja, kar je bližnjica do poškodb.

Košarkarski copati - stabilnost in prilagodljivost

Pomembna značilnost pri copati košarka je, da so višji od druge športne obutve, saj morajo zagotavljati večjo oporo in stabilnost gležnjem, predvsem zaradi pogostih skokov. Primerna zaščita gležnja, ki je najpogosteje poškodovan del telesa vsakega košarkarja je pomemben dejavnik, saj tako košarkar z njimi bolj samozavestno vstopa v napad, sama obutev pa mu nudi eksplozivnost v vseh fazah igre. Adidaske za košarko pa morajo poleg opore gležnjev hkrati omogočati tudi prilagodljivost za gibanje v vse smeri. Podplati so večinoma narejeni tako, da kljub eksplozivnim gibom ne puščajo sledi na igrišču. Razlike med posameznimi modeli so lahko velike, prav tako velik je tudi njihov cenovni razpon. Zato je smiselno, da, če košarko igrate le rekreativno, izbirate med rekreativnimi copati. Če se z njo ukvarjate profesionalno, boste izbiro čevljev temu prilagodili in boste verjetno pripravljeni odšteti nekaj več za ta ključni del opreme vsakega košarkarja. Ponudba na naši spletni strani je dovolj raznolika, da boste našli prave zase.

Košarkarski copati – pogosta vprašanja

Kakšni naj bodo košarkarski copati?

Copati za košarko za rekreativne igralce so lahko izdelani iz različnih materialov, da so primerni tako za nošenje v dvorani, kot tudi na prostem. Lahko so iz posebej lahkega in zračnega tekstilnega dela ali drugih umetnih materialov, ki so nekoliko manj zračni. Lahko so izdelani iz usnja in tako nekoliko bolj trpežni.

Katero velikost košarkarskih copat izbrati?

Če želite izbrati pravo velikost čevlja, najprej natančno izmerite dolžino stopala. Ko boste pomerjali copat, prste potisnite čisto na začetek čevlja, da se palec stika s sprednjim delom copat. Za peto mora ostati za kazalec prostora. Poleg tega vam stopalo ne sme poplesavati levo in desno.